Windows 7: voltooid verleden tijd

Het is zover: Microsoft is gestopt met de ondersteuning van Windows 7. Dat betekent: geen beveiligingsupdates meer én geen technische ondersteuning bij problemen. Lastig, aangezien dit besturingsprogramma nu nog op héél veel pc’s en laptops draait. Wat betekent deze stop concreet? En wat kunt u doen als u nu nog gebruikmaakt van Windows 7? We vertellen u graag meer!

Precies tien jaar na de lancering neemt Microsoft afscheid van Windows 7. Al sinds 2015 krijgt het besturingsprogramma geen nieuwe functies meer. En al in 2016 zei Microsoft dat het vanaf januari 2020 stopt met beveiligingsupdates voor Windows 7. Nu dat moment nadert, slaat Microsoft alarm. Er werken immers nog héél veel mensen en héél veel bedrijven met Windows 7. Wereldwijd zijn dat er honderden miljoenen. Bent u er daar één van? Dan ontvangt u vanaf 14 januari 2020 geen software-updates en geen beveiligingsupdates meer. Als een nieuwe kwetsbaarheid zich dan voordoet, bent u daar dus niet tegen beschermd.

 

Wat stopt er precies?

Technisch onderhoud kost geld. Vanzelfsprekend hebben besturingsprogramma’s dan ook niet het eeuwige leven. Na een levenscyclus van een jaar of tien is het volgens Microsoft tijd voor een opvolger. Zoals dat ook bij al haar voorgangers ging, komt er bij Windows 7 een eind aan het verstrekken van updates.

Laat u niet hacken!
Lang verhaal kort: u doet er goed aan om Windows 7 niet meer te gebruiken nadat de ondersteuning stopt op 14 januari 2020. Waarom? Uw systeem is dan vatbaarder is voor hacks, omdat beveiligingslekken niet langer gedicht worden. In 2020 komen er ongetwijfeld kwetsbaarheden van het dan verouderde besturingssysteem aan het licht. Op dat moment zien hackers hun kans schoon en laten virussen of spyware los. Wanneer er dan een Windows 7 werkstation in uw netwerk staat, kunnen hackers via deze computer de rest van uw netwerk benaderen en beïnvloeden. U kunt er dan op hopen dat deze virussen u of uw bedrijf niet treffen, maar is dat het risico waard? Niet alleen neemt het risico op financiële (bedrijf)schade toe, ook loopt u kans op imagoschade. Geen klant wil immers dat zijn of haar gegevens op straat komen te liggen.

Better be safe than sorry
Windows 7 kent dus geen rooskleurig toekomstperspectief. Wat kunt u daaraan doen? Gelukkig is het antwoord simpel. Met een overstap naar Windows 10 bent u veilig en bij de tijd. Is uw systeem niet ouder dan twee tot drie jaar, dan is een upgrade mogelijk. Zo niet, dan kunt u het beste een nieuw systeem aanschaffen. Natuurlijk is zo’n overstap best wel even wennen. Windows 8 was al wezenlijk anders in gebruik, maar de stap naar Windows 10 is net nog even iets groter. Maar, dat is ook niet voor niets. U krijgt dan immers meteen het beste van het beste. De gemakken van Windows 7 en het mooie van Windows 8 komen namelijk samen in Windows 10. Kortom: moderne functies en optimale beveiliging.

Wilt u meer weten over Windows 7, veilig werken of overstappen naar Windows 10? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar!

Comments are closed.