Het Nederlands Compliance Instituut is klaar voor de toekomst

Van de keukentafel tot hét compliancekenniscentrum van Nederland

Begonnen aan de keukentafel als opleidingsinstituut is het Nederlands Compliance Instituut in ruim 18 jaar uitgegroeid tot hét compliancekenniscentrum van Nederland. Het NCI helpt bedrijven uit de financiële sector om zo goed mogelijk de integriteit in de organisatie te waarborgen. Cora Wielenga is directeur van het NCI en vertelt over de ontwikkeling van het bedrijf.

“Compliance gaat al heel lang niet meer over wetten, maar over het gedrag van mensen. Uiteraard moeten bedrijven aan de minimumnormen op het gebied van wet- en regelgeving voldoen, maar het is ook zaak om te sturen op integriteit, bewustwording en goed gedrag van medewerkers.”

Flexibiliteit en daadkracht

Vanaf de keukentafel in Nieuwerkerk aan den IJssel, is het bedrijf via Waddinxveen in 2010 terecht gekomen in Capelle aan den IJssel. “De laatste 5 jaar zijn we van 15 naar 25 medewerkers gegroeid en de verwachting is dat we nog verder gaan groeien. We hebben nog meer mensen nodig om onze specialistische kennis te onderhouden. Toch is het doel niet om het aantal in extreme mate te laten stijgen. Onze filosofie is dat een beperkt aantal medewerkers het bedrijf flexibel houdt. Om wel een grote daadkracht te garanderen hebben we een groot interim netwerk.”

De rol van ICT

ICT speelt een belangrijke rol bij het NCI. “Uiteraard is het de bedoeling dat al onze mensen gebruik kunnen maken van een goed werkend IT netwerk. We investeren in nieuwe technieken, maar zijn tegelijkertijd heel voorzichtig met de inzet van nieuwe technieken zoals cloud computing. Met de toenemende risico’s om ons heen heeft veiligheid prioriteit. We hebben immers te maken met veel gevoelige data van onze klanten. Goede bescherming van de data is onmisbaar. Ons securitybeleid voeren wij soms door tot in het extreme: van elkaar controleren tot het checken van de prullenbak. Niets mag op straat terecht komen.”

Het is daarom belangrijk dat ook Digisource dit beleid op technisch vlak doorvoert. “Wij houden elkaar scherp op het gebied van security. Inmiddels wordt onze back-up op drie plaatsen opgeslagen, waardoor dit nog veiliger staat. Naast de goede technische oplossingen, ben ik erg onder de indruk van de communicatie van Digisource. Het lijkt wel of alle medewerkers een training dienstverlening hebben gevolgd!”

De toekomst

Het NCI heeft ook een duidelijke visie voor de toekomst. “Wij verwachten dat in de toekomst naast een toenemende aandacht voor moraliteit ook techniek een steeds grote rol gaat spelen in het compliancevak. Bedrijven zijn voor een steeds groter gedeeltelijk afhankelijk van techniek, maar dit biedt tegelijkertijd ook kansen. Nieuwkomers in de financiële sector werken al veel meer datagedreven. Dat vraagt andere competenties van compliance officers.”

Trends en ontwikkelingen

Om deze voorspellingen te kunnen doen houdt het NCI de financiële en compliance markt heel goed in de gaten. “Doordat wij bij veel bedrijven over de vloer komen, zijn wij inmiddels in staat om ook trends in te schatten en op basis daarvan scenarioanalyses doen. Zo kunnen we voortborduren op trends die nu al zijn ingezet, maar ons ook voorbereiden op mogelijke ontwikkelingen. Zo zijn wij en onze klanten klaar voor de toekomst.”

Is uw bedrijf klaar voor de toekomst?

Vraag vrijblijvend adviesgesprek aan!

Voldoet uw bedrijf aan alle ICT voorwaarden om in de toekomst succesvol te zijn?
In een vrijblijvend adviesgesprek brengen we uw huidige en gewenste situatie in kaart!

Comments are closed.