Het Leerorkest is klaar voor de toekomst!

Het Leerorkest geeft muziekles op scholen in lage inkomenswijken. “Muziek is voor elk kind belangrijk om zich te ontwikkelen en zelfvertrouwen te krijgen.” De organisatie wordt al bijna 20 jaar ondersteund door Digisource op het gebied van ICT. We spraken hierover met Marco de Souza, directeur van het Leerorkest. 

Het Leerorkest
De populatie in de Bijlmer bestaat uit 170 nationaliteiten, waarvan veel gezinnen met een recente migratiegeschiedenis. “Helaas heerst hier veel armoede en sociale achterstand. Een derde van de kinderen groeit op in een minimahuishouden. De kinderen uit deze buurt keken vaak via de ramen naar binnen bij onze muziekschool, maar liepen dan weer voorbij. En dat terwijl muziek juist kinderen de kans geeft om zich breed te ontwikkelen, sociale vaardigheden te verbeteren, mensen te ontmoeten en een trots gevoel te krijgen. Daarom zijn wij gaan nadenken over manieren om deze kinderen kennis te laten maken met muziek.”

Vanuit deze gedachte werd het Leerorkest opgericht. “We dachten, als kinderen niet naar binnen komen in de muziekschool dan gaan wij wel naar hen toe, de school binnen. Hier geven we muziekles, waarbij de kinderen een paar noten leren en op die manier na een paar weken al in een orkest spelen met elkaar. Dit geeft ze niet alleen een heel trots gevoel, maar ze ontdekken ook hoe leuk het is om met anderen te spelen.”

Automatisering
ICT was vooral in de beginjaren een uitdaging. “Toen we in 2000 begonnen, hadden we één computer die draaide op DOS. Ons leerlingensysteem zat in een soort Rolodex en we hadden nog een stencilmachine voor onze nieuwsbrief. Er was geen telefooncentrale, slechts een telefoon in de gang. Er waren toen al veel ontwikkelingen op ICT-gebied, maar we hadden niet de middelen om te automatiseren. Op een gegeven moment hebben we zelf een nieuwe computer neergezet, maar kwamen vrij kort daarna in contact met Peter van Digisource. Uit compassie heeft hij ons toen geholpen en de eerste computers en server geïnstalleerd.”

Deze samenwerking is meegegroeid met de ontwikkeling van het Leerorkest. “Inmiddels zijn we gegroeid van een kleine organisatie naar drie grote organisaties – Muziekcentrum Zuidoost, Stichting Leerorkest en Stichting Instrumentendepot Leerorkest – en zijn we actief in de hele stad. Hierdoor en dankzij sponsors en donateurs hebben we de mogelijkheid om echt te automatiseren op het gebied van onder meer klantenbeheer, financieel beheer en communicatie.”

Muziekles met iPads
Ook in muziekeducatie is automatisering enorm gegroeid. “We werken met iPads op scholen om leerlingen theorie te leren en daar komt veel bij kijken. Hoe bereiden we lessen voor? Hoe werkt dat met wifi? Hoe sturen we 60 iPads tegelijk aan? Dat zijn allemaal dingen die erbij zijn gekomen. Uiteindelijk wordt er vaak negatief gedaan over ICT en games voor kinderen, maar een groot deel is ook positief en verbetert de kwaliteit van onze lessen.” 

Samenwerking met Digisource
“Wat heel fijn is bij Digisource is dat we altijd met elkaar aan tafel kunnen om te kijken naar de mogelijkheden. Er wordt veel meegedacht over manieren waarop we met weinig budget iets moois kunnen realiseren. Daarin sponsort Digisource ons ook, dat is erg fijn. Uiteindelijk is het belangrijk dat onze schaarse middelen voornamelijk naar de kinderen en lessen gaan, ICT speelt bij ons een ondersteunende rol. Digisource begrijpt dat.”

Bent u ook op zoek naar een ICT-partner die graag meedenkt over mogelijkheden, passend bij uw situatie? Neem dan contact met ons op!

 

Comments are closed.