Column: een ontwikkeling van 5 jaar in 5 dagen

Laten we vooropstellen dat de wereld zich in een vreselijke situatie bevindt. Mensen zijn ziek en komen zelfs te overlijden, zzp’ers hebben geen werk meer, restaurants en sportscholen moeten de deuren sluiten en de economie krijgt een flinke knauw. Het zit echter wel in mijn natuur om flexibel om te gaan met situaties en te zoeken naar de positieve kanten. En dat is nu niet anders. Naast de positieve effecten op het milieu en de saamhorigheid die de meeste intermenselijke verschillen tijdelijk van tafel veegt, maakt werkend Nederland ook een gigantische persoonlijke ontwikkeling door.

Zoals een kennis van mij laatst zei: “Onze leraren die een half jaar geleden nog een pleidooi kwamen houden voor krijtborden ten opzichte van smartborden, hebben binnen een paar dagen helemaal hun draai gevonden in online lesgeven met Microsoft Teams.” Een andere ondernemer vertelde: “Ik was altijd huiverig voor thuiswerkers, ik dacht dat kan nooit goed gaan. Nu zitten ze verplicht thuis en de productiviteit is nog nooit zo hoog geweest.”

Nu we niet anders kunnen, worden we verplicht om op de innovatie-trein te stappen. Die drempel bleek de afgelopen jaren voor veel organisaties nog best hoog. Alsof je vanaf een rots het water in wil springen. Je weet dat je het wil, maar de aarzeling en de huivering zorgen voor vertraging. Treuzelend sta je op de rand, starend naar het water. Nu worden we allemaal plots geduwd: we moeten thuiswerken, communiceren op afstand, nieuwe technieken omarmen. En wat blijkt: die sprong voelt bevrijdend.

We zien dat het niet nodig is om allemaal in dezelfde ruimte te zijn om ons werk goed te doen. Dat we veel afspraken eenvoudig op afstand kunnen doen en daarmee veel kilometers besparen. Dat veel vergaderingen net zo goed een kort mailtje kunnen zijn. En dat nieuwe programma’s eigenlijk best handig zijn. We worden innovatiever, creatiever en adaptiever.

We hopen allemaal dat deze Corona-crisis snel voorbij is. Vooral voor de vitale beroepen, zzp’ers en restauranthouders. En natuurlijk onze gezondheid en de economie. Maar als we zover zijn, hebben we met elkaar een flinke groeispurt doorgemaakt op het gebied van innovatie, productiviteit en creativiteit. We maken een ontwikkeling van 5 jaar in 5 dagen door. En dat is, ondanks alles, toch best bijzonder.

Peter van Lent

Comments are closed.