De Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte: onbedoeld voorbereid op de Coronacrisis

De Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte is een traditionele vereniging, maar het bedrijf erachter niet. Directeur Richard Wijs wil vooruit. Daarom ging hij begin 2020, met de hulp van Digisource, over naar de Cloud. Toevallig bleek dit precies ‘op tijd’ voor de uitbraak van de Coronacrisis. Richard: “Een deel van onze kantoormedewerkers kon hierdoor tijdens de ‘sluiting’ vanuit huis werken en vergaderingen vonden plaats op afstand via ‘teams’: efficiënt, veilig en flexibel.”

De Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte
In 1782 werd De Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte opricht. Een bijzondere naam met een mooie historie. Richard: “In 1782 was het verboden om samen te scholen. Met literatuur als ‘excuus’ kwamen de heren van toen in de sociëteit geoorloofd samen. Daar komt de naam ‘Littéraire Sociëteit’ vandaan. In 1872 nam de sociëteit haar intrede in een nieuwe pand, met een witte gevel. Daar komt de benoeming ‘De Witte’ vandaan. Na de heroprichting was de naam met als toevoeging ‘nieuwe’ compleet.

Geoorloofde uithuizigheid
Volgens Richard neemt De Nieuwe of Littéraire Sociëteit al twee eeuwen lang een markante positie in het Haagse sociale leven in. In de winter speelt het sociëteitsleven zich af in het monumentale pand aan het Plein, naast het beroemde Mauritshuis en het Binnenhof. En in de zomermaanden in de zomerresidentie, Paviljoen De Witte, op  Scheveningen. Richard: “De essentie van het sociëteitsleven is nog steeds hetzelfde als in 1782, namelijk ‘gezellig verkeer en geoorloofde uithuizigheid’. De sociëteit is een ontmoetingsplaats voor ‘gelijkgestemden’. Iedereen, mits aangedragen door een ander lid, mag hier (na een ballotage gesprek) lid worden.”

3.350 leden en 33.000 boeken
Vandaag de dag telt de sociëteit 3.350 leden. De pijlers van de sociëteit zijn de ‘tafels’: een soort ‘subclubjes’ binnen De Witte. Op dit moment bestaan er 250 tafels. Deze tafels zijn volgens Richard bijzonder actief: “Elkaar ontmoeten gebeurt via verschillende bijeenkomsten. Van lezingen, borrels en diners tot sportactiviteiten en uitstapjes naar het buitenland. Daarnaast zijn er jaarlijks terugkerende sociëteitsevenementen en komen de leden nog steeds ‘literair samen’ in onze bibliotheek, die maar liefst 33.000 boeken telt.”

Traditioneel versus vooruitstrevend
Om de 3.350 leden te bedienen, is er binnen de vereniging een bedrijf opgericht. Als directeur gaat Richard over het reilen en zeilen: “Wij verzorgen de receptie, ledenadministratie, het restaurant, de technische dienst, facilitaire dienst en natuurlijk alle communicatie en ICT. Daar waar de sociëteit nog heel traditioneel is, is het bedrijf inmiddels zeer vooruitstrevend.”

In de Cloud
Toen Richard in 2014 als directeur aantrad, werkte het bedrijf nog op verouderde computersystemen. Dat kon beter, vond hij. Zo gezegd, zo gedaan en Richard ging met Peter van Lent rond de tafel. Richard: “Met Peter besprak ik de mogelijkheden tot innoveren: wat paste er wel en wat niet bij onze sociëteit? We blijven natuurlijk een vereniging en geen multinational. Het advies van Digisource leidde ertoe dat wij begin 2020 overstapten naar Office 365. Alle hardware werd vervangen, we kozen voor glasvezel en VoIP-telefonie en gingen volledig over naar de Cloud.”

Klaar voor Corona
Dankzij deze innovatie was de sociëteit klaar voor de toekomst en (onbedoeld) voorbereid op de Coronacrisis, vertelt Richard: “Plotseling moest heel Nederland online en op afstand werken. Met Office 365 waren wij daar klaar voor. We zijn up-to-date, flexibel en werken veilig en overzichtelijk. Wat wil je in deze tijd nog meer?”

Bent u ook op zoek naar een partner voor uw volledige ICT-omgeving? Neem dan gerust contact met ons op!

Comments are closed.