Het verzamelen van sterspelers is niet voldoende in een veranderende ICT-wereld

De meeste organisaties zijn op dit moment op zoek naar nieuw talent. De nieuwe sterspelers waarmee we ‘de wedstrijd’ gaan winnen. En wat zijn we blij als we weer een topper hebben mogen toevoegen aan onze selectie. Op naar de volgende! Of toch niet? Nee, daar begint het eigenlijk pas.

Toch zijn we elke dag allemaal vooral druk met lijstjes afwerken, problemen oplossen, klanten tevredenstellen, uren bijhouden en ga zo maar door. En laten we eerlijk zijn, vaak zijn we aan het einde van de dag blij dat we de ‘belangrijkste’ zaken geregeld hebben. Dat geldt niet alleen voor onszelf, onze (nieuwe) collega’s doen precies hetzelfde. Het is fijn dat we in theorie veel gedaan krijgen met onze mooie selectie, maar we vergeten een gevaar dat op de loer ligt…

Doordat we allemaal zo druk bezig zijn met de waan van de dag, vergeten waar we als team naartoe werken. Elke speler in het team vervult keurig zijn of haar rol, maar weet iedereen ook waarom? Waar de organisatie voor staat en welke kant het op gaat? Eerlijk is eerlijk, ook bij Digisource verliezen we onszelf soms in de waan van de dag. Dat is niet altijd erg, want het helpen van klanten staat altijd voorop. Maar een gezamenlijk doel versterkt het team en het verduidelijken en verscherpen hiervan is daarom heel belangrijk.

Daarom zijn we bij Digisource vorige week als team bij elkaar gekomen om te bespreken waar we mee bezig zijn, hoe onze doelen eruitzien en hoe we deze willen bereiken. En, niet onbelangrijk, hoe onze collega’s zelf denken over de organisatie. Wat gaat er goed, wat kan er beter? Hebben we nog ideeën en wat vinden we belangrijk? Natuurlijk is dit ook spannend, want je stelt je kwetsbaar op. Maar geloof me, een gezamenlijk doel overstijgt dit gevoel.

We hebben gesproken over de belangrijkste ontwikkelingen in ICT en wat onze visie daarop is. Steeds meer organisaties kiezen bijvoorbeeld voor de transitie naar de Cloud en daarmee verandert onze rol als ICT-partner. We zien het belang van een strategische visie op ICT vanuit bedrijfsdoelstellingen en zijn bezig om onze dienstverlening hierop aan te passen. Dit is natuurlijk een keuze die doorwerkt in de gehele organisatie en daarmee een andere instelling vraagt van onze collega’s. Het was mooi om hierover met elkaar van gedachten te wisselen en onze gezamenlijke doelen scherp te krijgen.

Het verzamelen van sterspelers is niet voldoende. Als je jouw selectie vult met Messi, Ronaldo en Mertens, maar zij niet weten waar ze met elkaar mee bezig zijn en welke rol zij hierin vervullen, benut je dan hun volle potentieel?

Peter van Lent

Comments are closed.