Het ICT-monster onder je bed bestaat niet

De afgelopen decennia bestonden de ontwikkelingen binnen ICT-landschap met name uit productinnovaties en nieuwe technieken. Daar móest je als ondernemer bij zijn! Als echte pionier kon je voorlopen op concurrenten en viel je van de ene in de andere verbazing als het ging om technieken en mogelijkheden. ICT was een soort rad van fortuin voor de ondernemer met lef.

De laatste jaren wordt technische innovatie nog steeds geroemd, maar ook steeds meer verwacht. We gaan ervanuit dat er regelmatig nieuwe technieken op de markt komen en zijn daarom minder verrast en misschien zelfs wel minder onder de indruk. Ondernemers denken niet meer dat ze een enorme voorsprong op langere termijn kunnen realiseren en zijn daarom minder bang om de boot te missen. Sterker nog, ze willen eerst bewijs zien dat het werkt én precies weten wat het ze oplevert.

Tegelijkertijd krijgen we te maken met “ontastbare” dreigingen op de markt. De nadruk ligt met name op zaken zoals de AVG/GDPR, cybercrime en de complete uitfasering van “ouderwetse” technieken zoals ISDN. Weinig ondernemers weten precies wat alle thema’s inhouden en wat dit concreet voor hun organisatie betekent.

In een verwoede poging om dit besef te creëren bij deze ondernemers én aan te sporen tot actie, zetten de meeste ICT-dienstverleners vol in op de klassieke fear factor. De doemscenario’s lijken zich op te stapelen voor een toekomst die voor velen nog erg onscherp is. Als we niets doen, geen maatregelen treffen, niet overstappen op andere oplossingen, dan liggen er talloze dreigingen op de loer. Het gevoel dat er een monster onder ons bed ligt, groeit en groeit. We kunnen hem niet zien, maar denken zeker te weten dat hij er is. Maar hoe hij eruit ziet? Geen idee.

Voor de goede orde, het is van groot belang dát we veranderen. Want ja, cybercriminaliteit stijgt en we zijn alsmaar meer afhankelijk van online diensten en hiermee ook kwetsbaar en afhankelijk. Bewustzijn is heel belangrijk, maar angst verlamt. En dat is bij de ICT fear factor niet anders. Ik zie veel ondernemers die het overzicht kwijt zijn en voor wie de donderwolk boven hun hoofd zo groot geschetst is, dat ze als een berg op zien tegen alle moeite die het gaat kosten. Tenminste, dat denken ze. We schetsen het monster zo groot, dat velen de strijd niet eens aan durven gaan.

En dat terwijl ICT in de kern niet veranderd is. Het is nog steeds een kwestie van nieuwe kansen en mogelijkheden. De kans om voorop te lopen, processen te verbeteren en dingen te bereiken waar we tien jaar geleden niet eens van durfden te dromen. Dus laten we met elkaar die boodschap weer gaan verkondigen. Waarschuwen is goed, bang maken levert niemand iets op.

Het ICT-monster onder je bed is niet groot. Sterker nog, hij bestaat niet eens. Het is allemaal een stuk minder ingewikkeld dan het soms lijkt en soms zijn er maar kleine stappen nodig voor een groot resultaat. Wel is het zaak om deze stappen daadwerkelijk te zetten, maar voor het monster hoef je niet bang te zijn.

 

Peter van Lent

Comments are closed.