5 tips voor het maken en bewaren van een veilig wachtwoord!

Wist u dat een internetcrimineel een wachtwoord van acht kleine letters al binnen een minuut kan kraken? Vreselijk, want zo’n internetcrimineel heeft dan toegang tot uw betaalgegevens of e-mail; de sleutel tot veel andere data. Gelukkig kunt u dit scenario grotendeels voorkomen. Hoe? Met een sterk wachtwoord! Fijn, maar wat is dat dan precies, zo’n sterk wachtwoord? En hoe onthoudt u dat? De volgende vijf tips helpen u goed op weg.

1. Letters, cijfers en bijzondere tekens
Maak uw wachtwoord minstens tien tekens lang, maar langer is nog beter. Wist u bijvoorbeeld dat een wachtwoord van twaalf in plaats van acht tekens tot 80 miljoen keer zo sterk is (bron: Consumentenbond)? Zo’n sterk wachtwoord bestaat overigens niet uit een voor de hand liggend woord. Dus kies niet de naam van uw echtgenoot of kinderen, maar liever een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en bijzondere tekens.

2. Kies voor variatie
Gebruik voor elk account een ander wachtwoord, want ook de website waarop u een account heeft, kan gehackt worden. En die hacker, die probeert een gestolen wachtwoord vaak op zo veel mogelijk verschillende websites uit. Met slechts één wachtwoord van u in handen, heeft de hacker slechts toegang tot één account.

3. Verander het wachtwoord regelmatig
Pas uw wachtwoorden minimaal één keer per jaar aan. Niet te vaak, want u moet het wachtwoord natuurlijk wel kunnen onthouden. Hoort u van anderen dat ze vreemde berichtjes uit uw naam krijgen, wijzig uw wachtwoord dan direct. Verander uw wachtwoord ook als de dienst waarop u een account heeft, een datalek ondergaat. Daarmee voorkomt u dat de hacker die toegang kreeg tot de desbetreffende dienst ook uw accountgegevens kan gebruiken.

4. En nu nog.. onthouden
Fijn, zo’n sterk en veilig wachtwoord, maar gebruiksvriendelijk is het niet. Hoe onthoudt u immers een reeks van letters, cijfers en bijzondere tekens? Gelukkig zijn daar een paar slimme trucks en tools voor! Wat denkt u bijvoorbeeld van een ‘wachtzin’, die u wat gemakkelijker onthoudt, zoals: IkHeb300Wereldkaarten. Gebruik geen spreekwoord of bekende zin, maar ga voor een combinatie van minimaal vier woorden. En kent u LastPass al? Deze passwordmanager onthoudt al uw wachtwoorden, zodat u dat niet zelf hoeft te doen. Wel zo makkelijk als u voor een sterk wachtwoord van minstens tien tekens gaat.

5. Kies voor tweefactorauthenticatie
Tot slot: gebruik voor (nog) meer veiligheid de tweefactorauthenticatie. Naast een wachtwoord gebruikt u dan ook een tweede middel om u te identificeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een sms via een ingesteld telefoonnummer of een app die een code genereert zoals Google Authenticator of Microsoft Authenticator. Valt uw wachtwoord in verkeerde handen, dan is inloggen alsnog niet mogelijk.

Honderd procent garantie bestaat (helaas) nooit, maar met de bovenstaande tips werkt u in ieder geval zo veilig mogelijk. Wilt u meer weten over een veilige ICT-omgeving? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar!

Comments are closed.